pondělí 13. ledna 2014

Putování za skladištěm

V roce 2012 jsem se na šotojízdě pořádané Regiojetem zakoukal do jedné stavby, kolem které jsme projížděli. Za ty necelé dva roky jsem zapomněl, kde jsem onu stavbu viděl a dalo mi trochu práce ji zas objevit. Ale nakonec se podařilo - jedná se o pětipodlažní skladiště v areálu nádraží v Teplé. Stavba je to opravdu impozantní a velmi pohledná a tak jsem si řekl, že ji umístím někam na své kolejiště.


Budova v současnosti (alespoň částečně) slouží zřejmě jako kancelářská - sídlo firmy. Za dobu její existence k ní byly přistavěny další skladové objekty a i fasáda samotného patrového skladiště byla v některých detailech pozměněna a upravena. Původní podoba se dá ale snadno domyslet, protože změny nejsou příliš výrazné ani rozsáhlé.

Pohled od kolejiště

Obhled od Nádražní ulice

V sobotu jsme se tedy vypravili na dokumentační výlet a celou budovu jsem si důkladně nafotil. Neměl jsem moc možností na místě i budovu přeměřit, ale to naštěstí příliš nevadilo, protože půdorysný obrys s měřítkem se dá najít na internetu.
Zbylé rozměry (výškové míry, rozměry okenních a dveřních otvorů) jsem se snažil dopočítat pomocí tradičních rozměrů cihel (vzhledem k tomu, že fasáda je pojednaná z lícových cihel, nebylo to nijak složité).
 

 Z vypočítaných rozměrů jsem za využití narozeninového dárku (rýsovací desky A3 od firmy Faber Castell) vytvořil plán jedné z fasád skladiště - plán sice ještě není hotový, ale předběžně pro představu stačí. Až bude dokumentace hotová, přihlasím se s aktualizací. ;) Pak už nebude nic bránit tvorbě modelu.


V tomto konkrétním případě půjde nejspíš o tzv. kulisový model - tedy bude ho jen část, "nalepená" na desku s pozadím kolejiště. Podle výsledné výšky se ukáže, zda nebude navíc nutné model řešit jako stavbu s jednou pevnou sekcí a jednou sekcí "nasazovací". Nevýhoda kolejiště, které se sklápí na zeď a má tudíž omezenou hloubku.




1 komentář:

  1. Budova je to zajímavá, to beze sporu, ale představa, že tam mám kancelář, tak nevím nevím. I za takové místo chtějí v dnešní době nekřesťanské peníze, to je na tom to nejhorší. Proto jsem si založila virtuální sídlo firmy , které mě stojí úplně minimum oproti kamenné kanceláři :-) .

    OdpovědětVymazat