středa 2. května 2012

Doplnění desky pro kolejiště

Včera jsme měli opět na návštěvě našeho kamaráda truhláře a dokončovali jsme montáž sklopné desky pro kolejiště. Přidávám sem tedy další fotky, aby bylo zřejmé, jak celá záležitost funguje. Nakreslil jsem i jednodušší schéma, které snad usnadní orientaci.
Deska ve sklopené "akční" poloze. Popsány jsou základní funkční a zejména doplněné prvky.
Jak už bylo výše řečeno, jedná so o sklopný rám, upevněný závěsy (panty) na desce připevněné na desku na stěně nad postelí. Navíc je deska jištěna dvěma lany, přivázanými k okům ve stěně. Rám s deskou se sklopí ze svislé polohy u stěny (po odjištění kovové petlice ve středu horní strany) do polohy vodorovné, nad postelí, a deska se v rámu vytáhne na zásuvkových pojezdech tak, aby přesahovala půdorysně přes okraj postele a pak se k jejím bokům pomocí šroubů s křídlovými hlavicemi přišroubují odnímatelné nohy. Po otevření sklopného předního čela je pak deska z přední strany volně příštupná, zatímco boční a zadní stěna vytvářejí jakési kulisy pro budoucí modelovou krajinu.

Upevňování kovových úhelníků, které zvyšují prostorovou pevnost rámu pro vysouvání.

Upevňování druhého úhelníku. Zároveň je na fotce vidět, jak je při vysunutí přístupná i zadní strana desky prostorem mezi ní a rámem.

Úhelník, připevněný šesti vruty, na svém místě.

Detail bočních výsovů, umožňujících posun desky ve sklopném "U" rámu. Zároveň je vidět upevnění pojistného lana.

Jedna z odnímatelných noh, přišroubovaná k bočnici desky pomocí dvou šroubů s křížovými hlavicemi.

Zde se doplňuje připevnění desky na stěnu. Deska je delší než postel, bylo tedy nutné nástěnnou desku doplnit o kus "prkna", na které byl připevněn krajní závěs (pant) aby tak byl rám podepřen a fixován v celé délce a nedocházelo tak k jeho deformacím.

Pohled na sklopné čelo desky, které při "zavřené" poloze drží na každé straně jedna petlice. Zároveň je na fotografii patrná i druhá odnímatelná noha.

Deska připravená k zahájení budování modelového kolejiště.
Takže jen co se finančně zase trochu vzpamatuji, bude se pokračovat pokládkou kolejí a zapojováním elektrických rozvodů a digitálního ovládacího systému (čehož se upřímně děsím). Mezitím si taky trochu budu hrát s domečky a podobnými drobnostmi... :)

Žádné komentáře:

Okomentovat