čtvrtek 2. května 2013

Nádraží Lužec/Městec

Se změnou vedení trati na kolejišti přišla i změna výpravní budovy. Celkově bude městečko působit dojmem menšího celku a proto bude vhodná i menší budova, která navíc dispozičně lépe zapadne do místa, které je v kolejišti k dispozici. Typová budova 16H, kterou už mám postavenou (krásná stavebnice od Šikulů) má poměrně hodně hluboký půdorys a zabírá tedy v předo-zadním směru více místa než je žádoucí. Takhle bude více místa na obslužnou silnici za nádražím a snad se podaří i trochu pohledově oddělit traťz vinoucí se obloukem z pod mostu.
Původní rozvrh se zamýšlenou budovou 16H vypadal takhle:

Skladiště by v rámci tohoto původního rozvrhu bylo samostatné (stavebnice získaná na objednávku od Tomášů Samohýla a Bartoše) a poněkud by zvětšovalo plochu nutnou pro  nádraží.
Pokud bude osazena budova nádraží Lužec od KB model, dojde vlastně ke sloučení obou objektů a ačkoliv půdorysně je plocha výpravní budovy o něco větší, než plocha modelu 16H, zahrnuje v sobě zároveň už i skladiště a tak tedy ušetří plochu, kterou by samostatně stojící budovy zabraly v součtu.
Na ploše nádraží zůstávají stavědlo a skladiště uhlí od šikulů (a doufám že v budoucnu dorazí i výtopna Ledečko) a také dřevěné WC od Tomášů Samohýla a Bartoše (podobný typ stojí i v reálné stanici Lužec).

Stavebnici Lužeckého nádraží si trochu upravím podle svých představ, takže už nebude modelem reálně stojící budovy, ale bude lépe zapadat do stylu mého kolejiště. I dobově (druhá polovina 30. let) by některé detaily na modelu budovy, pravděpodobně pozdější úpravy a výměny, neprošly (např. třídílná okna v patře).
Moje představa o budoucím vzhledu nádraží je tedy takováto:


Kromě úprav okenních otvorů v patře a doplnění dveří z dopravní kanceláře směrem na kolejiště mám v plánu doplnit i krytou verandu prvního nástupiště.
Barevné řešení fasády by mělo být poměrně tradiční (okrově žlutavá fasáda s bílými lesénami a římsami).
A jak vypadá model v tuto chvíli? Dá se říct, že "hrubá stavba" už stojí. Teď se pracuje na výplních otvorů - tedy na oknech a dveřích.


Žádné komentáře:

Okomentovat