pondělí 10. února 2014

Výstava obrázků Jiřího Boudy v Muzeu Hlavního města Prahy

Tentokrát se příspěvek netýká budování kolejiště, ale i do onoho budování člověk vkládá hodně různých nápadů, myšlenek a inspirací. A jednou z takových inspirací je nepochybně dílo výtvarníka Jiřího Boudy. Většině z nás, kdo máme k železnici kladný vztah, asi není třeba jeho práce představovat. Navíc kdo by neznal obrázky lokomotiv a tramvají z Technického atlasu časopisu ABC, jejichž byl často autorem.
Výstava v Pražském městském muzeu byla uspořádána u příležitosti jeho 80. narozenin a k mé radosti byla prodloužena až do května, takže se na ni určitě půjdu minimálně ještě jednou podívat.
Na výstavě je dokonce možné za poplatek 50,- Kč fotit (samozřejmě bez blesku a bez stativu), takže s trochu slušným fotoaparátem si může každý návštěvník vytvořit i vlastní "katalog" :-) Já jsem to tedy rozhodně udělal.
Mezi vystavovanými dílky jsou kromě litografií a grafik, zachycujících Prahu jako takovou, i početná vyobrazení železnice v jejím území. Můžete tu vidět například kompletní cyklus Těšnovského nádraží, ale i mnoho obrázků z Bubenče, Dejvic, ale i z mnoha Pražských nádraží a podobně.
Pokud máte cestu do Prahy a pokud máte rádi milé, trochu nostalgické obrázky určitě na výstavu zajděte! Mimo jiné jsou tam k vidění i modely prostředků Pražské hromadné dopravy (autobusy, trolejbus, tramvaje), které pan Bouda sám vytvořil.
Pár obrázků z výstavy:





 






Pro více fotek - http://talien.rajce.idnes.cz/Jiri_Bouda_v_MHMP/

Žádné komentáře:

Okomentovat