pondělí 25. března 2013

Ally Pally - The London Festival of Railway Modelling

Aneb jak jsem navštívil jednu z největších modelářských výstav v Británii a na vlastní oči viděl několik kolejišť (či diorámat, chcete-li, protože britský přístup k modelaření je podle mne kombinaci obojího), která znám ze stránek BRM časopisu.
Byl to opravdu silný zážitek a ještě teď mé nadšení úplně nevyprchalo. Přece jen je Británie se svou železniční historií a masou železničních modelářů a obecně příznivců železnice na tom mnohem lépe než naše malá země v srdci Evropy.
Výstava byla opravdu monstr-akce - a to je jen jedna z mnoha, které jsou tam každoročně pořádány (byť je zřejmě jednou z největších, nejočekávanějších a také nejnavštěvovanějších).
Celkem bylo vystaveno 41 kolejišť (a to počítám jen ta, která tak byla oficiálně označena - vyskytla se i menší kolejiště v rámci stánků různých vystavujících firem či modelářských klubů nebo jednotlivců, nabízejících svůj um v různých oblastech tohoto hoby). Škála měřítek byla pestřejší, než je zvykem v kontinentální Evropě a tomu odpovídala i pestrost námětů a zpracování.
Vyskytlo se několik kolejišť z Evropských zemí (Francie, Belgie, Německo, Švýcarsko..), ale vystaveno bylo i několik kolejišť s námětem železnice americké. Zkrátka rozhodně se bylo na co dívat.
Více - viz obrazová příloha a hlavně - album na rajčeti. Tam najdete i názvy jednotlivých vystavovaných kolejišť (či diorámat - layoutů) a jejich měřítka.

















































Žádné komentáře:

Okomentovat