sobota 24. února 2018

Intermezzo - kůlny z Malé Hraštice (od Igra model) - the sheds from Mala Hrastice station (by Igra Model)

Ve volných chvílích jsem si hrál s jednoduchou, ale milou stavebničkou kůlen z Malé Hraštice od firmy Igra Model. Podobné stavby, zvlášť v měřítku TT, by si člověk mohl snadno udělat sám z kartonu, ale tyhle mé stavby z tenké překližky, veřezané laserem, mají výhodu autentického materiálu a kouzlo přesnosti provedení. Ještě bude určitě spousta míst, kde se bude hodit, pro pestrost provedení, ručně vyrobená kůlna či přístavek. :-)
This small laser-cut kit is pleasure to assemble and has an advantage of autenthic material and precise rendition. It is by Igra Model company and represents sheds from a small station of Mala Hrastice. This type of sheds was very common in Czech railway stations to accomodate many diferent types of material.
Jako obvykle jsem si užil fázi barvení stavebnice a inspiroval jsem se fotografiemi kůlen ze stanic Posázavského Pacifiku nebo i jinými omšelými dřevěnými drážními stavbami, jako jsou třeba tyhle...


Stavebnice není rozsáhlá a tak nezabere mnoho času. Dá se s ní ideálně vyplnit třeba čas při budování nějakého většího projektu či stavebnice...












Na téhle fotce je vidět chyba při stavbě - krokev, třetí od prava, měla být na té krajní kůlně v prostřední pozici a nalevo měla být ta, co je uprostřed, protože pak při lepení krytiny musí krokev v krajní pozici kopírovat sklon střechy prostřední kůlny. Nezbylo mi tedy než potom tu krajní "sousedící" krokev obrousit. Není to tedy problém neřešitelný, ale je lepší se toho včas vyvarovat :-)

I tady je ono problematické místo dobře vidět. Bohužel návodná kresby k této chybě spíš trochu navádí než aby od ní odrazovala...




S taškovou krytinou jsem si v tomhle případě trošku pohrál, abych tuhle malou stavbičku trochu ozvláštnil. Pár tašek jsem tedy vyřízl z řady a umístil je taky, aby naznačily starou a už poškozenou střechu.
S vedlejší plochou červenou střechou si chci ještě pohrát a zaexperimentovat s krytinou ve formě vlnitého plechu. zkouším jeden jednoduchý způsob výroby, který jsem našel na jednom blogu.


Na zadní straně také ještě chybí zavěšený žebřík, ale možná ho upotřebím jinde, protože zadní strana kůlen bude na mém kolejišti asi hůř dostupná a tedy i méně viditelná.


Žádné komentáře:

Okomentovat